Школа для беременных

Все что необходимо знать о беременности и родах

Підгодовування

Якщо Ви переконалися, що малюка час підгодовувати, то слід визначитися зі схемою введення нової їжі. Їх є дві — педагогічне підгодовування і традиційна схема /поступове введення продуктів у певній послідовності/.

Педагогічне підгодовування

Це введення страв у раціон дитини мікродозами /мікродоза — мінімальна кількість їжі, яка поміщається між подушечками Ваших вказівного і великого пальців/. Пропонуйте дитині те, що їсте самі, і маля поступово звикне до дорослої їжі. Мета токого підгодовування — не нагодувати, а ознайомити дитину з новими продуктами.

Грудне молоко залишається основною їжею малюка. Дуже важливо, що при такій схемі дитина вчиться їсти сама, не відчуваючи тиску зі сторони дорослого, не потребує перетирання їжі, постуво формує свої смакові вподобання і після року із задоволенням починає самостійно їсти „дорослу” їжу.

Традиційна схема підгодовування

Правила підгодовування:

— вводьте нові страви у першій половині дня;
— давайте дитині страву через 15—20 хв після годування груддю;
1
Коли даєте страву вперше, ретельно поспостерігайте за реакцією маляти:

— чи не з’явилося висипання на шкірі;
— чи добре працюють органи травлення, тобто, чи немає відрижки, блювання, проносу, закрепу або залишків неперетравленої їжі у випорожненнях;
— чи не підвищується температура тіла;
— будь-які нові продукти починайте давати з 1-єї кавової ложки і поступово збільшуйте порцію до 150—200 мл залежно від віку та індивідуальних особливостей дитини;
— нову страву вводіть тільки тоді, коли маля звикло до попередньої, з’їдає повну порцію і добре почувається — зазвичай через 3—4 тижні після введення минулої страви;
— щоразу після годування прикладайте дитину до грудей;
— страву давайте з ложечки і кладіть її у невеликій кількості на середину язика, тоді маля легко її ковтне;
— під час годування тримайте дитину у вертикальному положенні: на колінах або у спеціальному кріслі;
— руки дитини мають бути вільні; запропонуйте їй ложечку, щоб вона звикала нею користуватися;
— страва має бути свіжою, гомогенною, сметаноподібною, остудженою до температури +30 +36 °С;
— не годуйте дитину примусово, якщо їжа їй не сподобалась; коли маля відмовляється їсти або плаче, заспокойте його і прикладіть до грудей.

Перше підгодовування

Овочеве пюре. Для приготування можете використати моркву, картоплю, цибулю, петрушку, селеру, всі види капусти, кабачок, гарбуз. Овочі відваріть і додайте 3 г олії або масла.

Із 8—9 місяців до пюре можете додавати варений м’ясний фарш 45 /почніть з 5 г і поступово збільшіть порцію до 70 г/. Рибне пюре додавайте з 9—10 місяців 1 раз на тиждень /почніть з 5 г і поступово збільшіть порцію до 20 г/.

Фруктове пюре. Можете приготувати його з яблук, слив, персиків, абрикосів, бананів. Фрукти запікайте або тушіть із невеликою кількістю води. Пізніше їх можна давати сирими, але стежити за роботою кишечника дитини.

Друге підгодовування

Каші вводьте у 8—10 місяців. Перші каші — гречана і рисова, трохи пізніше давайте кукурудзяну, ячмінну, вівсяну, пшеничну. Варіть їх на воді, на овочевому або фруктовому відварі. Згодом можете додавати в кашу фруктове або овочеве пюре.

Третє підгодовування

Кисломолочні продукти починайте давати у 9—10 місяців. Приготований у домашніх умовах сир /не більше 50 г/ давайте сам або з фруктовим пюре.
Коров’яче молоко і яйця пропонуйте дитині тоді, коли їй виповниться рік, оскільки ці продукти високоалергенні і можуть спровокувати алергічні захворювання.

Чого не слід давати дітям першого року життя:

— продуктів, які містять харчові добавки /стабілізатори, емульгатори і т. ін./;
— м’ясних і рибних консервів, не призначених для дитячого харчування;
— сосисок і вареної ковбаси;
— копчених м’ясних і рибних виробів;
— оселедця;
— рибних і м’ясних бульйонів;
— кисломолочних продуктів /йогуртів, кефірів, сиркових мас/, придбаних у магазині;
— грибів;
— екзотичних фруктів /ананасів, ківі, цитрусових і т. ін./;
— маринованих, квашених і солених овочів;
— соків, не призначених для дитячого харчування;
— меду;
— шоколаду та інших солодощів;
— жирних продуктів /свинини, сала/;
— смажених страв.