Школа для беременных

Все что необходимо знать о беременности и родах

Лактаційні /молочні/ кризи. Голодні кризи

Лактаційний криз — це тимчасове зменшення кількості молока, зумовлене періодичністю гормональної регуляції у поєднанні з посиленням фізичної активності жінки та інтенсивним ростом дитини.Лактаційні кризи переважно виникають на 3—6му тижні, 3му, 4му, 7му і 8му місяцях лактації /можуть повторюватися кожні 1,5—2 місяці/. Тривалість таких кризів становить у середньому 3—4 дні /до тижня/, вони цілком „зворотні” — тобто процес нормальної лактації можна повністю відновити — і не впливають на здоров’я дитини. У деяких жінок лактаційні кризи стаються кілька разів за весь період грудного вигодовування.
— Під час голодного кризу об’єм молока, яке виробляється молочними залозами матері, тимчасово не відповідає потребам дитини у зв’язку із її швидким ростом у різні періоди розвитку. Зазвичай він виникає на 4му тижні, а також на 3му, 7му, 12му місяцях лактації. Цей криз також є „зворотнім”: якщо дотримуватися певних правил, молочні залози матері відповідають на підвищену потребу маляти у молоці збільшенням його продукування.

1

Причини кризів:

— недотримання правил грудного годування: неправильне при₃ кладання дитини до грудей, відсутність нічних годувань, великі інтервали між годуваннями, нетривалі годування, використання „дурників” і пляшечок для догодовування, допоювання дитини, неправильне підгодовування;

— чинники, пов’язані зі станом матері: фізична втома, невпевненість, хвилювання, негативне ставлення до грудного годування і до дитини, приймання деяких ліків /зокрема, сечогінних/, застосування гормональних контрацептивів, голодування /низькокалорійна дієта/, хвороба, стрес, куріння.

Достовірні ознаки кризу:

— виділення у маляти незначної кількості концентрованої сечі /сечовиділень менше, ніж 6 на добу/;
— недостатнє збільшення маси тіла дитини /менше, ніж на 500 г за 1 місяць, на 125 г за тиждень, на 20—30 г на добу/.

Ймовірні ознаки кризу:

— дитина проявляє незадоволення після годування груддю;
— маля часто плаче;
— мати часто годує дитину або годування дуже тривалі;
— малюк не хоче брати грудь;
— у дитини тугий, зелений стілець;
— випорожнення маляти незначні і нечасті /один раз на декілька днів/;
— у матері немає відчуття прибування молока.

Як посилити лактацію у разі кризів:

— зробіть тест на мокрі пелюшки: порахуйте їх під час кризу і через декілька днів, коли збільшиться кількість молока;
— постарайтеся з’ясувати причину, що призвела до нестачі молока, і усунути її;
— забезпечте собі повноцінний відпочинок на декілька днів /ніякої важкої роботи, домашніх прибирань, приготувань їжі тощо/; якщо дитина заснула, подрімайте разом з нею;
— зберігайте душевну рівновагу, не хвилюйтеся і відкладіть усі сумніви на потім; сконцентруйте свої думки на дитині — і Вам усе вдасться;
— збільшіть частоту годувань до 12—18 разів на добу /якщо дитина дуже спокійна і спить по 3—3,5 год, то будіть її кожні 1—1,5 год і прикладайте до грудей/;
— під час кожного годування давайте маляті обидві молочні залози; наступне годування розпочинайте із груді, яку дитина смоктала останньою;
— тимчасово введіть нічні годування /якщо їх не було/ для кращої стимуляції вироблення пролактину;
— практикуйте тісний контакт з дитиною: постарайтеся перебувати з нею в ліжку не менше 12 год на добу;
— використовуйте методи стимуляції окситоцинового рефлексу;
— перегляньте свій раціон харчування: він повинен бути збалансованим, містити достатню кількість повноцінного білка тваринного походження; кількість рідини повинна становити до 2 л на добу;
— якщо виконання попередніх пунктів не дало за 2—3 дні бажаного результату, зціджуйте молоко з обох молочних залоз після кожного годування; у разі потреби догодуйте цим молоком дитину з ложечки, шприца або піпетки.

Якщо ситуація не налагодиться упродовж кількох днів, обов’язково зверніться до консультанта із грудного вигодовування!

Як готувати і вживати лактогенні чаї:

— мелісу, кропиву і материнку змішайте у рівних співвідношеннях;
— заваріть 1 ст. л. суміші 2₃ма скл. окропу; пийте по 1/2 скл. 2—3 рази
на добу /за 15—20 хв до годування/;
— 1 ст. л. насіння кропу залийте 1₃єю скл. окропу і настоюйте 1 год; пийте по 2 ст. л. 3 рази на добу за 30 хв до їжі;
— 2 ч. л. насіння анісу залийте 1₃єю скл. окропу і настоюйте 1 год; пийте по 2 ст. л. 3 рази на добу /за 15—20 хв до годування/;
— 100 г горіхів перетріть з 25₃ма г цукру і залийте 1/2 л щойно спареного /киплячого/ молока, настоюйте 2 год; пийте по 1/3 скл. за 20 хв до кожного годування;
— приготуйте свіжий морквяний сік і пийте по 1/2 скл 2—3 рази на добу /за 15—20 хв до годування/;
— для покращення смаку можна додати молоко, мед, фруктово-ягідні соки /1—2 ст. л. на 1 скл. соку/.