Школа для беременных

Все что необходимо знать о беременности и родах

Зціджування молока

У яких випадках треба зціджувати молоко:

— щоб зберегти і підтримати лактацію, коли є тимчасові протипока зання для грудного годування з боку матері або дитини /загострення хронічних захворювань матері, захворювання дитини, під час яких вона не може смоктати груди тощо/;
— якщо дитина захворіла і не хоче брати грудь /тоді потрібне часте зціджування: кожні 2 год у день і кожні 3 год уночі/;
— якщо після пологів немовля перебуває в палаті інтенсивної терапії;
— щоб налагодити і підтримати лактацію у разі годування дитини з низькою масою тіла або новонародженого з певними проблемами /бажано почати зціджувати молоко в перший день після пологів, не пізніше, ніж через 3—6 год; для достатнього вироблення молока потрібно зціджувати його не рідше, ніж кожні 3 год, враховуючи і нічні зціджування/;
— коли настають лактаційні кризи — для збільшення кількості молока /упродовж 2—4 днів потрібне часте зціджування: кожні 2 год у день і кожні 4 год уночі/;
— щоб забезпечити грудним молоком дитину, коли мати ходить на роботу чи на навчання /слід зцідити якнайбільше молока перед виходом з дому, а потім регулярно зціджувати його під час роботи/ навчання для підтримання нормальної лактації/;
— щоб зменшити дискомфорт, коли набрякають молочні залози;
— щоб запобігти утворенню тріщин або вилікувати їх /треба зцідити „заднє” молоко в кінці годування і змазати ним сосок і навколососкове поле/.
1
УВАГА! Коли нема перелічених показань, зціджування молока є шкідливим для матері. Порушення правильної техніки зціджування може призвести до травми тканин молочних залоз, застою молока, маститу та необґрунтованої стимуляції лактації, адже молочні залози в нормі виробляють стільки молока, скільки потребує дитина.
Зціджування грудного молока руками — найпростіший метод зціджування: його можна використовувати будь-де і будь-коли, і він не потребує особливих пристосувань.
Під час зціджування активність окситоцинового рефлексу, що забезпечує виведення молока з молочної залози, значно нижча, ніж під час годування груддю, тому перед початком зціджування його потрібно стимулювати.УВАГА! Жінка повинна сама зціджувати своє молоко: це забезпечує найменше травмування тканини молочної залози.
Як зціджувати молоко:

— ретельно вимийте і висушіть руки;
— займіть зручне положення /сидячи або стоячи/, тримаючи підготований посуд недалеко від грудей;
— покладіть великий палець над соском та ареолою, а вказівний — під соском та ареолою, навпроти великого пальця; іншими пальцями підтримуйте молочну залозу;
— злегка натисніть великим та вказівним пальцями на грудь у напрямку до грудної стінки;
— великим і вказівним пальцями натисніть на ділянку залози за навколососковим кружечком, де містяться молочні синуси;
— по черзі натискайте і відпускайте, не відриваючи пальців від залози;
— процедура не повинна викликати болю, якщо її виконувати правильно;
— змініть розташування пальців /зліва і справа від соска та ареоли/ і повторіть те саме.

Під час зціджування руки мають бути сухими /для цього можна використовувати серветку з м’якої тканини/. Слід уникати стискання сосків, яке не забезпечує отримання молока; не можна терти шкіру пальцями. Кожну залозу зціджують по 5 хв, потім обидві повторно. У цілому процедура займає приблизно 20 хв.

Як приготувати посуд для зцідженого грудного молока:

— чашку, склянку або банку ретельно вимийте водою з милом;
— залийте підготований посуд водою, яка щойно закипіла, і залиште його на 5 хв;
— вилийте воду і зачекайте, поки посуд вистигне.

Як зберігати і використовувати зціджене молоко:

— чисте свіжозціджене молоко зберігайте в стерильній, щільно закритій банці або в контейнері, обов’язково в темному місці;

Терміни зберігання залежать від температури, при якій зберігається зціджене молоко:

— без холодильника при +18+20 °С — не більше 12 год;
— в основній камері холодильника при — 1—5 °С — до 48 год;
— у морозильній камері при — 18—20 °С — до 4 місяців;
— заморожуйте молоко для зберігання тільки у невеликій кількості;
— для того, щоб молоко розтануло, поставте його в основну камеру холодильника або розморожуйте при кімнатній температурі;
— після цього молоко можна зберігати у звичайній камері холодильника ще 48 год;
— перед годуванням дитини холодне молоко повільно розігрійте в теплій воді до температури тіла.

УВАГА! Категорично не можна використовувати для нагрівання зцідженого молока мікрохвильові печі.

Догодовувати дитину зцідженим молоком /або за наявності показань молочною сумішшю/ слід не з пляшечки з пипкою, а одним із альтернативних способів: із ложечки, зі шприца, з ковпачка або через тоненьку трубочку, яку приклеюють до груді біля соска.