Школа для беременных

Все что необходимо знать о беременности и родах

Умови зберігання грудного молока

Материнське молоко є дорогоцінним, тому і поводитися з ним треба обережністю. Саме ті імунні властивості, які захищають Вашу дитину від хвороб, також і запобігають росту бактерій у зцідженому молоці, яке стоїть на полиці холодильника.

Який контейнер використовувати для зберігання молока?

Варіанти є жорсткі чи м’які контейнери, а кожен з них має кілька підваріантів. Кожен має свої переваги і недоліки.

Бувають:

— м’які, пластикові мішечки;
— контейнери з твердого пластику, або скла.

Які з них використовувати вирішувати Вам, основне, аби ємності захищали цінні компоненти молока і були зручні для використання. На жаль, існує не багато досліджень про те, як контейнери впливають на властивості молока при зберіганні. В одному з досліджень виявили, що лейкоцити в молоці (живі клітини імунітету, передаються від вас до дитини) прикріплюються до стінок скляних контейнерів. Подальші дослідження виявили більше число лейкоцитів у скляній тарі ніж в пластику. Також дослідження показало втрату жирів та антитіл в молоці, яке зберігається в поліетиленових пакетах (інформація стосується лише одноразових пластикових мішечків). По даних дослідженнях виявлено, що молоко найкраще зберігати у скляних або контейнерах твердого пластику.
1
Наклейте на кожен контейнер етикетку з зазначенням дати, Ви зможете використовувати спершу молоко, яке найдавніше заморожене.

По скільки грам зберігати в кожному контейнері?

Зберігайте молоко в невеликих кількостях, чим менша дитина, тим менші порції варто заморожувати (до 60 грам). Ви можете додати ще молоко до вже замороженого, проте спершу охолодивши його в ходильнику.

Також залишайте в контейнері трохи вільного місця (2 см). Так само, як вода при заморожуванні молоко розширюється коли ви заморозити його. Випустіть повітря в верхній частині мішечка для заморожування і закріпіть його на 2 см вище рівня молока.

Морозильна камера або холодильник? Як швидко псується молоко?

Процес заморожування руйнує деякі з імунних властивостей молока, тому краще, якщо ваша дитина спробує свіже молоко чи молоко, яке було у холодильнику. Таблицю про терміни зберігання молока можна роздрукувати і повісити на двері холодильника!)

Місце зберігання 

Температура зберігання 

Термін зберігання 

Кімнатна температура

15 C

24 години

Кімнатна температура

19-22 C

10 години

Кімнатна температура

25 C

4-6 годин

В холодильнику

0-4 C

8 днів

В морозильній камері зі стабільною температурою

-19 C

6 місяців і довше

Тип молока  

Зберегти або вилити?  

Чому? 

Молоко, що залишилося в пляшці з якої вже пила дитина

Можна використати при наступному годуванні, або вилити

Бактерії з ротика дитини, можливо, потрапили у пляшечку під час годування. Залежить наскільки велика перерва між годуваннями з цієї пляшечки.

Розморожене молоко

Зберегти в холодильнику протягом 24 годин після розморожування, потім вилийте. Не заморожувати знову.

При замороженні молоко втратило деякі імунні властивості, що запобігали бактеріальному росту при охолоджені свіжозцідженого молока.

Молоко, яке  зберігалося в холодильнику протягом восьми днів

Заморозити, або вилити.

Немає проблеми з бактеріальним захистом, але іноді молоко може втягнути запахи з холодильника або контейнера.


Надто висока температура може знищити ферменти та інші цінні компоненти, тому мамине зціджене молоко потрібно розморожувати за такими правилами:

— Розморожувати молоко можна тримаючи контейнер під теплою проточною водою.
— Контейнер молока можна помістити в миску з гарячою водою. Коли вода охолоне, замінити його на більш теплу воду, поки молоко не розморозиться до температури тіла.
— Не нагрівайте в духовій печі! Занадто легко можна перегріти. Не кип’ятити!
— Не нагрівайте в мікрохвильовій печі. Навіть якщо температура молока залишається нижче температури тіла, проте у молоці можуть бути «гарячі точки», де молоко перегріте, а корисні властивості зруйновані. Нерівномірність нагрівання молока також небезпечно, якщо даєте пляшечку дитині після нагрівання в мікрохвильовій.
— Людське молоко відрізняється на вигляд від молока, яке ми звикли купувати в магазинах. Воно може бути сіруватого кольору дитячої суміші.